Underbara häst!

Efter två toppen dagar för Ia kan jag inte annat än gilla hästen jag äger och rider just nu!
Han är bara så fantastisk. Efter att knappt ha gått under ryttare på en vecka när jag varit dålig bara går han in och glänser två dagar irad för Ia.. Vi tog det fisseligen lite lugnare än vanligt men han försöker verkligen göra det man säger åt honom vilket är jätte kul.

Kan bara säga till min läkare som gav mig utegångsförbud i går att dessa dagar har varit värt att bli sämre för.. hehe

Film här!


Tror att många som jag tycker att det är svårt/tråkigt att jobba på skrittens kvallité. Pratade med en stallkollega igår om hur de olika skritterna ska se ut. Ni vet Ökad skritt, fri skritt, samlad skritt och mellanskritt. Hittade en bra video med Bo Jenå med flera om skritt på Youtube som Tidningen Ridsport hjälpt till att göra .

Skritt -- det handlar om takt


Hjälp mig att komma på något annat att skriva om än bara min häst.

/ Issa

Kommentarer
Postat av: Stina Olofsson

Gu vad fin han är Issa!! :)

2011-05-05 @ 19:22:48
Postat av: Emma

sv: Tack! :) Hihi jaa ska bli skit kul! :D Ska du stå på Sollefteås ridskola när det är Ludde den 21-22maj? kram!

Postat av: Emma

sv: Okej, annars kanske vi har en stallplats hemma hos oss ;) Björklunden Hotell och ...... :P



Sjuukt fin Q såg ut på filmen! Snacka om bra jobb du har gjort med honom!! :D

2011-05-05 @ 23:50:41
URL: http://dressyremma.blogg.se/
Postat av: Elinore - Dressyrblogg

SV: ja det är super kul! känns så kul att jag äntligen får lite respons på allt som man har tränat på :) gud vad fin Q har blivit också!! :D <3

2011-05-06 @ 21:18:43
URL: http://etraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: E-M

Hittade en bra artikel ang. skritt



Rid-tips

Om hästen har en stor skritt rid då en svag öppna när du börjar samla den så är de lättare att behålla takten.

Om din häst är spänd, het eller tar olika långa steg på grund av spänningar kan de hjälpa att rida serpentinbågar, ganska snäva sådana. Det får hästen att bli mjuk och smidig samt att den måste vila något mer på steget än när man rider rakt fram.

För heta hästar är de även bra med övergångar, hela tiden! Skritta långsamt - öka, start stopp osv. Tänk på att sitta tungt samt ha ett stadigt stöd, men inte hårt tag, i hästens mun.

Om hästen är kort i steget är nästan de svåraste att åtgärda. Rid över stock och sten, kavaletti eller rid ut med en häst som har stor skritt, de brukar kunna smitta av sig.



Vad säger TR?

"Skritt skall ha en ren fyrtakt och vara energisk.

1. Fri skritt är en vilande rörelse, där hästen lämnas fullkomlig frihet från tygeln och tillåts att sträcka ut hals och huvud. Tygeln skall hänga fritt. Lösgjordhet i bog- och höftparti samt ryggverksamhet tillsammans med ett tydligt övertramp anger kvalitén i den fria skritten.

2. Ökad skritt skall vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna skall sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren skall lämna stor frihet åt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakt med hästens mun. Hästens nos bör ej vara lägre än dess armbåge.

3. Mellanskritt skall vara lösgjord och regelbunden. Hästen skall röra sig livligt men avspänt och med eftergift på tygeln, men tillåtas pendla med huvudet i takt med fotflyttningen. Bakhovarna skall sättas framför framhovarnas spår.

4. Samlad skritt skall kännetecknas av att bakbenens uppbärande kraft tas mer i anspråk. Benen skall lyftas mer energiskt och som en följd av hästens ökade resning, med bibehållet lätt och mjukt stöd på bettet skall en, i förhållande till övriga skritter, tydlig förkortning av steglängden ske. Bakhovarna sätts bakom, i (eller för hästar med stort övertramp i ökad - och mellanskritt) något framför den samsidiga framhovens tramp. Kravet på steglängdens förkortning i samlad skritt avpassas efter dressyrståndpunkten och skärps ju högre upp i klasserna hästen kommer.

Vid bedömning av de olika skritterna skall stor vikt läggas vid skrittens renhet och regelbundenhet."



2011-05-08 @ 15:27:12
Postat av: Helena Fröstebro, stolt uppfödare till Q

Va kul det är att titta på en sån snygging!!! Det där har du gjort bra issa!!



2011-05-08 @ 22:36:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback