Skritt skall ha en ren fyrtakt och vara energisk..

Fick information från TR av min käre vän och kollega EvaMari som jag tänkte dela med mig av.

Vad säger TR?

"Skritt skall ha en ren fyrtakt och vara energisk."

1.
Fri skritt är en vilande rörelse, där hästen lämnas fullkomlig frihet från tygeln och tillåts att sträcka ut hals och huvud. Tygeln skall hänga fritt. Lösgjordhet i bog- och höftparti samt ryggverksamhet tillsammans med ett tydligt övertramp anger kvalitén i den fria skritten.

2. Ökad skritt skall vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna skall sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren skall lämna stor frihet åt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakt med hästens mun. Hästens nos bör ej vara lägre än dess armbåge.

3. Mellanskritt skall vara lösgjord och regelbunden. Hästen skall röra sig livligt men avspänt och med eftergift på tygeln, men tillåtas pendla med huvudet i takt med fotflyttningen. Bakhovarna skall sättas framför framhovarnas spår.

4. Samlad skritt skall kännetecknas av att bakbenens uppbärande kraft tas mer i anspråk. Benen skall lyftas mer energiskt och som en följd av hästens ökade resning, med bibehållet lätt och mjukt stöd på bettet skall en, i förhållande till övriga skritter, tydlig förkortning av steglängden ske. Bakhovarna sätts bakom, i (eller för hästar med stort övertramp i ökad - och mellanskritt) något framför den samsidiga framhovens tramp. Kravet på steglängdens förkortning i samlad skritt avpassas efter dressyrståndpunkten och skärps ju högre upp i klasserna hästen kommer.
Vid bedömning av de olika skritterna skall stor vikt läggas vid skrittens renhet och regelbundenhet."


Kommentarer
Postat av: Emma

Hejsan!:) Ska du stå på ridskolan på Ludde träningen? Annars har vi en box här hemma ;) Det var ju bara spiltor på ridskolan ;P kram!

Postat av: Anonym

sv: Då bokar jag en box ;) Har inte hört något alls om det :O

2011-05-12 @ 11:46:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback